Blog

5 razloga zašto bi trebalo da jedete bananu

Banane su definitivno najpoznatije voće u celom svetu. Neke dijete su striktne u izbacivanju banana, dok je kod sportista često omiljena užina. Zašto je to tako?

Poznato nam je da su banane odličan izvor vlakana, kalijuma, kao i vitamina B6, vitamina E  i C,  te mnogih drugih vitamina i minerala. Iz ovog razloga se banane smatraju dobrim izvorom antioksidanasa. Bogate su i visokim sadržajem vlakana, zbog čega zadržavamo duži osećaj sitosti, pa je banana dobar izbor čak i kada smo na dijeti. Danas ih  možemo pronaći u različitim bojama i veličinama.

Šta boja govori o bananama?

Zelene banane karakteriše: puno skroba, manje šećera, više gorak ukus, probiotičke bakterije.

Savršene banane, dovoljno zrele, bez tačkica: slađi ukus, mekše su, manje skroba, a više šećera, antioksidansi, imaju veći glikemijski index, zbog čega se ne preporučuju obolelima od dijabetes melitusa.

Tačkaste banane: sadrže veći procenat šećera, dobre su za imunitet, tačkice sadrže TNF ili faktor nekroze tumora koji štiti od tumorskih ćelija i utiče na imunitet.

Tamne banane koje nisu toliko privlačne izgledom, smatraju se najzdravijim. Imaju najveće antioksidativno dejstvo i  najviše šećera. Ove banane su najbolje za pripremu banana hleba ili palačinki sa bananama.

Stablo banane

Utiču na krvni pritisak

Američko udruženje za zdravlje srca (AHA) preporučuje da se smanji unos soli i Na, a da se poveća unos hrane koja je bogata kalijumom koji može pomoći u regulaciji krvnog pritiska. Jedna banana sadrži oko 9% dnevnih potreba za kalijumom prema izvorima ove organizacije.

Reguliše pravilan radi digestivnog trakta

Zbog visokog sadržaja vlakana, kao i vode, banana je idealna za održavanje zdravlja digestivnog trakta. Kao što smo već napomenuli, vrlo je važna i kao:

Bogat izvor antioksidanasa (čuvaju imunitet)

Različiti vitamini i minerali koji imaju antioksidaciono dejstvo, tj. štite nas od slobodnih radikala, čuvaju naš imunitet, a time i celokupno zdravlje.

Tačkice na bananama sadrže faktor nekroze tumora TNF

Utiču na dobro zdravlje srca

Kako zbog vitamina i minerala koji deluju kao antioksidansi, tako i zbog vlakana, jer je dokazano da osobe koje unose veći sadržaj vlakana u svojoj ishrani, imaju manji rizik od srčanih oboljenja, kao i od povećanih vrednosti lošeg holesterola.

Svakako treba u svemu biti umeren, pa i u ovom zdravom voću. Treba da znamo da utiču pozitivno na celokupno zdravlje, ali i da je uvek najvažniji BALANS!