Banane su definitivno najpoznatije voće u celom svetu. Neke dijete su striktne u izbacivanju banana, dok je kod sportista često omiljena užina. Zašto je to tako?
Poznato nam je da su banane odličan izvor vlakana, kalijuma, kao i vitamina B6, vitamina E i C, te mnogih drugih vitamina i minerala. Iz ovog razloga se banane smatraju dobrim izvorom antioksidanasa. Bogate su i visokim sadržajem vlakana, zbog čega zadržavamo duži osećaj sitosti, pa je banana dobar izbor čak i kada smo na dijeti. Danas ih možemo pronaći u različitim bojama i veličinama.
Šta boja govori o bananama?
Zelene banane karakteriše: puno skroba, manje šećera, više gorak ukus, probiotičke bakterije.
Savršene banane, dovoljno zrele, bez tačkica: slađi ukus, mekše su, manje skroba, a više šećera, antioksidansi, imaju veći glikemijski index, zbog čega se ne preporučuju obolelima od dijabetes melitusa.
Tačkaste banane: sadrže veći procenat šećera, dobre su za imunitet, tačkice sadrže TNF ili faktor nekroze tumora koji štiti od tumorskih ćelija i utiče na imunitet.
Tamne banane koje nisu toliko privlačne izgledom, smatraju se najzdravijim. Imaju najveće antioksidativno dejstvo i najviše šećera. Ove banane su najbolje za pripremu banana hleba ili palačinki sa bananama.
Utiču na krvni pritisak
Američko udruženje za zdravlje srca (AHA) preporučuje da se smanji unos soli i Na, a da se poveća unos hrane koja je bogata kalijumom koji može pomoći u regulaciji krvnog pritiska. Jedna banana sadrži oko 9% dnevnih potreba za kalijumom prema izvorima ove organizacije.
Reguliše pravilan radi digestivnog trakta
Zbog visokog sadržaja vlakana, kao i vode, banana je idealna za održavanje zdravlja digestivnog trakta. Kao što smo već napomenuli, vrlo je važna i kao:
Bogat izvor antioksidanasa (čuvaju imunitet)
Različiti vitamini i minerali koji imaju antioksidaciono dejstvo, tj. štite nas od slobodnih radikala, čuvaju naš imunitet, a time i celokupno zdravlje.
Tačkice na bananama sadrže faktor nekroze tumora TNF
Utiču na dobro zdravlje srca
Kako zbog vitamina i minerala koji deluju kao antioksidansi, tako i zbog vlakana, jer je dokazano da osobe koje unose veći sadržaj vlakana u svojoj ishrani, imaju manji rizik od srčanih oboljenja, kao i od povećanih vrednosti lošeg holesterola.
Svakako treba u svemu biti umeren, pa i u ovom zdravom voću. Treba da znamo da utiču pozitivno na celokupno zdravlje, ali i da je uvek najvažniji BALANS!