Blog

Koju hranu birati posle embriotransfera?

Pitanje koje često čujem na konsultacijama, ali i na mrežama: Šta jesti posle embriotransfera? Kao neko ko se bavi isključivo ovom ishranom, mogu da kažem da ishrana u ovom procesu jeste važna, i može da doprinese uspehu, ali mnogo važniji je sam proces pripreme tela za VTO kroz 3 do 6 meseci. Veće šanse za uspeh imate ako počnete na vreme.

Šta je važno da znamo posle embriotransfera?

Ishrana koju koristite u procesu pripreme za VTO, je ishrana i koju koristite i posle postupka  transfera embriona, samo bi tada trebali biti još više dosledni, bez izleta i opuštanja sa hranom.

 

Ono što nikako ne bi smeli da jedemo u tom periodu su prosti ugljeni hidrati, odnosno izbegavamo sve belo, brašno, šećer, paste, industrijska hrana, pržena hrana, pohovana hrana, gazirana pića, alkohol, cigarete.

 

Koje namirnice su najvažnje u ishrani posle embriotransfera?

 1. Jaja

Jaja su bogata proteinima i drugim hranljivim materijama, te ih možete uključiti u ishranu nakon transfera embriona. Osim što su izvor proteina, sadrže i vitamin D i gvožđe.

 2. Avokado:

Avokado je izvrstan izvor zdravih masti, vlakana, vitamina K, vitamina E, vitamina C i drugih hranljivih materija. Može se koristiti kao dodatak salatama ili namaz na integralnom hlebu.

 3. Orasi i bademi:

Orasi i bademi su bogati omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E, cinkom i drugim hranljivim materijama koje su korisne za reproduktivno zdravlje. Dodajte ih u svoju ishranu kao zdravu užinu ili ih posipajte po salatama i jelima.

 4. Mahunarke:

Mahunarke poput leće, pasulja, sočiva i slanutka su izvor proteina, vlakana, gvožđa i drugih hranljivih materija. Možete ih koristiti u pripremi raznovrsnih jela kao što su čorbe, salate ili variva.

 5. Tamno lisnato zeleno povrće:

Spanać, kelj, blitva i drugo tamno lisnato povrće bogato je folnom kiselinom, gvožđem, kalcijumom i drugim hranljivim materijama. Ova hrana može pomoći u podršci reproduktivnom sistemu.

 6. Crvena paprika:

Crvena paprika je izvor vitamina C, beta-karotena i drugih antioksidanasa koji mogu podržati imunološki sistem i opšte zdravlje nakon transfera embriona.

 7. Losos:

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vitaminom D i drugim hranljivim materijama. Pobrinite se da birate svež ili divlji losos kako biste izbegli visok sadržaj žive koji može biti prisutan u nekim vrstama uzgajanog lososa.

 8. Voće:

Voće poput bobičastog voća (maline, borovnice), citrusa (naranče, grejpfruti), jabuka i krušaka pruža vitamine, minerale, vlakna i antioksidanse koji su korisni za opšte zdravlje i reproduktivnu podršku.

 

 

Suplementaciju nemojte uzimati na svoju ruku, jer je individualna.

Poslušajte savete svog lekara ili zakažite konsultacije.