Blog

ISHRANOM DO ŽELJENE TRUDNOĆE

Da li ste znali da je ishrana važan faktor u pripremi za proces vantelesne oplodnje ili željene trudnoće prirodnim putem? Za početak da se predstavim za sve oni koji me ne poznaju, ja sam Dajana Švraka Milutinović, magistar sam  farmacije i master ishrane i suplementacije.

 

Moja master tema koju sam odbranila je upravo bila „NUTRITIVNE MODIFIKACIJE KAO NOVI TERAPIJSKI PRISTUP U TRETMANU INFERTILITETA“. Iz ovog razloga želim da sa vama delim neke informacije koje vam mogu biti od koristi u narednim tekstovima koje ću vam pisati.

 

Danas želim da vam probudim svest o važnosti ishrane u ovom procesu. Koliko je ishrana važna za ženu, moram da naglasim da je važna i za muškarca, odnosno da imamo oba zdrava partnera. Promene se ne dešavaju za nedelju dana, mesec ili dva. Preporuka je minimalno 3 meseca pripreme kroz ishranu da bi doveli telo u stanje balansa i ravnoteže u svakom smislu (hormoni, glukoza, poželjna telesna masa i drugo).

 

Vrlo je važno naglasiti da moramo pronaći uzrok problema da bi i ishranu prilagodili tome i adekvatno rešili izazov.

Ova istraživanja sam radila dugo i mogu sa ponosom da kažem da već imam pozitivne rezultate kod pacijenata, zato i mislim da nastavim kroz doktorske studije da istražujem dalje temu i da se razvijam u ovoj oblasti.

Postoji nekoliko preporuka koje bi želela da podelim sa vama i koje mislim da vam mogu pomoći ako se u ovaj proces upustite samostalno.

Preporuke  za ishranu u pripremi za  IVF

Prva moja preporuka i negde najviše istraživana u ovoj oblasti jeste primena MEDITERANSKE ISHRANE.

Šta to znači? Vaša ishrana treba da bude bogata svežim povrćem i voćem, žitaricama, ribom, orašastim plodovima, tu su i mahunarke i maslinovo ulje. Unos mlečnih proizvoda, mesa i živinskog mesa kao i zasićenih lipida je ograničen na manje količine.

 

Ono što propagira mediteranska ishrana je i do 1 čaša vina, ali u ovom procesu preporuka je da izbacimo alkohol u potpunosti.

 

Druga važna preporuka povećajte sadržaj proteina u svojoj ishrani. Studije su pokazale da žene koje su unosile više proteina i manje ugljenih hidrata da su imali značajno veću stopu trudnoće.

Koji još  faktori utiču na uspeh IVF-a?

Važno je izbaciti sve industrijske prerađevine, voditi računa o zdravlju digestivnog trakta, varenju, jer sve navedeno je važno zbog prisustva salobodnih radikala koji će nam oštetitit kako jajnu ćeliju tako i spermu.

 

Vodite računa da ste dovoljno hidrirani i da unosite minimalno 2 litre vode na dan…

 

Ovo je bio samo mali uvod u temu, uskoro nastavljamo dalje…

Do tada ako vas zanima individualni plan za vas u mom šopu pogledajte ponudu za IVF ishranu.

 

 

 

1 thoughts on “ISHRANOM DO ŽELJENE TRUDNOĆE

  1. Goca каже:

    Pored svega sto buduce mame moraju da promene, ishrana je zaista sitnica. Hvala na svim savetima

Comments are closed.