Blog

Ishrana i suplementacija za kosu

Svedoci smo jedne od čestih posledica Korone, a to je gubitak kose i dugotrajan proces da pokušamo da povratimo staru gustinu i zdrav izgled. Sve popularniji su suplementi za kosu, ali većina nije sigurna kako izabrati onaj pravi. Kako su suplementi dodaci ishrani, možda bi tu trebali da počnemo.

Pokušala sam da istražim mnogo studija rađenih na ovu temu i  mogu da zaključim da kako hrana tako i suplementi pomažu u zdravlju kose, njenoj jačini, sjaju, ali nema dovolno dokaza da će nam određena hrana ili suplement pomoći pri rastu nove. Iz ličnog iskustva mogu da kažem da imam nove kose i da mi je posebno u poslednje vreme sjajnija, zdravija i punija, odnosno nahranila sam dlaku. Dobro, ruku na srce nije ovo samo od ishrne i suplementacije, definitivno velike zaluge mogu da pripišem i tretmanima koje su mi radili u Hairlovers salonu, ali o tome oni mogu malo više da vam kažu 😊 Ja ću samo da vak kažem da imam kao spa tretman za kosu kad sam kod njih i onda nije ni čudo što je toliko lepša postala. Nego da se vratimo na temu 😉

 

Koji su to suplementi važni za zdravlje kose?

Kada pričamo o suplementima, kada je kosa, koža i nokti izazov, nekako se uvek tu prvi izdvoje suplementi vitamina B kompleksa. Pa da vidimo šta bi nam oni rešili i da li je to zaista tako?!

Kompleks vitamina B uključuje osam vitaminskih supstanci rastvorljivih u vodi — tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensku kiselinu (B5), vitamin B6, biotin (B7), folat i vitamin B12 — neophodan za zdravlje nervnog sistema, pravilno formiranje krvnih zrnaca, kao i bolju produkciju energije i bolji metabolizam. Preporučene dnevne količine ovih vitamina mogu se postići uravnoteženom ishranom, sa izuzetkom biotina, koji je jedini vitamin B koji telo proizvodi. Kod zdravih osoba biotin ne treba da bude suplementovan. Samo nedostaci riboflavina, biotina, folata i vitamina B12 su povezani sa gubitkom kose.

 

Vitamin B2 (riboflavin) je komponenta dva važna koenzima: flavin mononukleotida (FMN) i flavin adenin dinukleotida (FAD) . FMN i FAD predstavljaju 90% riboflavina u ishrani, i oba igraju ulogu u ćelijskom razvoju i funkciji, metabolizmu masti i proizvodnji energije . Telo skladišti samo male količine riboflavina, u jetri, srcu i bubrezima. Nedostatak riboflavina—iako je izuzetno retkost—može izazvati gubitak kose .

 

Vitamin B7 (biotin ili vitamin H) je kofaktor za pet karboksilaza koje katalizuju korake u metabolizmu masnih kiselina, glukoze i aminokiselina. Biotin takođe igra ulogu u modifikaciji histona, ćelijskoj signalizaciji i regulaciji gena. Većina biotina u ishrani se nalazi u proteinima.

Proteini iz ishrane moraju se razgraditi u slobodni biotin, koji se zatim skladišti u tankom crevu i jetri. Nikada nije zabeležen ozbiljan nedostatak biotina kod zdravih osoba koje se hrane normalnom ishranom. Iako ne postoji gornja granica za unos biotina – pošto nema dokaza o toksičnosti biotina – visok unos biotina može izazvati lažno visoke ili lažno niske rezultate laboratorijskih testova. Mnogi suplementi za kosu, kožu i nokte daleko premašuju preporučeni dnevni unos biotina.

Dok znaci nedostatka biotina uključuju gubitak kose, osip na koži i lomljive nokte, efikasnost biotina u suplementima za kosu, kožu i nokte kao sredstvo za lečenje ovih stanja nije podržana u velikim studijama, ali ima onih koje su podržale i zato je važno da kako kroz ishranu ili suplementaciju unosimo dovoljne doze.

Uloga folata i vitamina B12 u proizvodnji nukleinske kiseline sugeriše da oni mogu igrati ulogu u visoko proliferativnom folikulu dlake.

Vitamin D modulira rast i diferencijaciju keratinocita kroz vezivanje za nuklearni vitamin D receptor (VDR). Keratinociti folikula mišje dlake su imunoreaktivni za VDR, pokazujući najveću aktivnost u anagenoj fazi . O ulozi vitamina D u folikulu dlake svedoči gubitak kose kod pacijenata sa rahitisom tipa II zavisnim od vitamina D. Ovi pacijenti imaju mutacije u genu VDR, što dovodi do rezistencije na vitamin D i retke dlake na telu, što često uključuje celokupnu kožu glave i alopeciju.

Tu je i vitamin E za koji postoje neke studije da je pomogao u smanjenju gubitka kose, ali nemamo dovoljno dokaza da pomaže i u rastu nove dlake.Cink igra važnu ulogu u rastu i obnavljanju tkiva kose. Također pomaže da lojne žezde oko folikula rade ispravno. Gubitak kose je čest simptom nedostatka cinka. Istraživanja pokazuju da rešavanje nedostatka cinka suplementacijom može smanjiti gubitak kose uzrokovan nedostatkom cinka.

Praktično možemo da zaključimo ako biramo suplemente da bi imali zdraviju kosu, gledamo da proizvod sadrži vitamine B kompleksa, cink, možda vitamin D, selen je takođe često se pokazao kao dobar u ovoj kombinacili, ili preparati kolagena (za njih ćemo odvojiti jednu celu temu).

Ako to gledamo kroz hranu tu je i preporuka za neke namirnice koje sadrže ove vitamine i minerale koji su nam važni za zdravlje kose: Jaja jer su izvor proteina i biotina, avokado, orašasti plodovi, bobičasto voće, semenke kao što su čija, lan jer su bogate cinkom, omegom 3, i drugih hranjivim materjama koji se će nam pomoći u zdravlju i rastu kose.

Pored navedenog tu su pasulj koji je bogat izvor biljnog  proteina, batat, morski plodovi , špinat, integralne žitarice zbog vitamina B, grčki jogurt, banane, šparoge, pirinač.

Ovo su samo neke od namirnica koje su više istražene i koje su pokazale pozitivan efekast na zdravlje kose , a ja vam donosim jedan recept za brzi šejk koji vam može poslužiti kao užina, a ujedno unosimo sve potrebne supstance za zdravlje kose.

Potrebno je:

Spanać

Kašika putera od orašastih

1 kašika chia semenki

Grčki jogurt

Crveno voće

Sve povezati u blenderu. Ja sam ukrasila sa dodatnom količinom grčkog jogurta i malo putera od badema.

Za dekoraciju je i passionfuit maracuja 😊

 

Za ovaj put toliko od mene. Obećavam uskoro još tekstova na ovu temu, a do tada posetite instagram profil hairlovers i proverite koji tretman ili proizvod je najbolji za  vašu kosu 🙂