Blog

Kako ishranom lečiti PCOS?

Može li ishrana biti lek i prevencija kod PCOS?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je endokrini poremećaj kod žena u reproduktivnom dobu, koji dovodi do reproduktivnih, hormonskih i metaboličkih abnormalnosti.

Zbog prisutnosti insulinske rezistencije, PCOS povećava rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, hipertenzije, poremećaja lipida, kardiovaskularnih bolesti i malignih oboljenja poput raka dojke i endometrijuma. Stvarni uzrok ovog sindroma nije poznat, ali faktori okoline, poput prehrambenih navika, igraju važnu ulogu u prevenciji i lečenju, a modifikacije načina života najvažnije su terapijske strategije kod ovih pacijenata.

 

Pristup dijetetske terapije kod ovih pacijenata mora biti postizanje nekoliko  specifičnih ciljeva, poput poboljšanja osetljivosti  na insulin, metaboličkih i reproduktivnih funkcija.

Ovo možemo omogućiti kroz  praćenje nekoliko smernica:

  • dizajn niskokalorične dijete za postizanje gubitka težine ili održavanje zdrave težine
  • ograničenje unosa prostih šećera i rafinisanih ugljenih hidrata
  • unos  hrane sa niskim glikemijskim indeksom
  • smanjenja zasićenih i trans masnih kiselinapažnje na moguće nedostatke kao što su vitamin D, hrom i omega-3

 

S obzirom na prevalenciju prekomerne težine i gojaznosti i rezistencije na insulin, relativno nisko smanjenje telesne težine, oko 5%, može poboljšati probleme poput insulinske rezistencije, visokog nivoa androgena, poremećaja reproduktivnog sistema i plodnosti kod ovih žena.

 

Kada govorimo o tipovima ishrane često se sreću preporuke za DASH dijetu, antiinflamatornu dijetu bogatu antioksidanskima, kao i mediteransku ishranu i ishranu sa niskim glikemijskim indeksom.

 

Šta bi to značilo kada govorimo o konkretnim primerima namirnica?

Namirnice koje se nalaze u ovim tipovima ishrane i koje su se pokazale kao dobar izbor kod PCOS su:

 

Integralne žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, voće sa niskim GI kao što su bobičasto voće, crveno voće, jabuka, nektarine i  slično. Tu su i lisnato povrće, spanać, blitva, kelj, kao i drugo povrće. Maslinovo ulje je neizostavan deo zdrave ishrane pa i u ovom slučaju, kao i riba bogata omega 3 masnim kiselinama, te pileće i ćureće meso,  mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti. Tu su i avokado,brokuli, karfiol te  začini kao što su kurkuma, cimet.

 

Ono što se svakako nikako ne bi preporučilo jesu prosti šećeri, industrijska hrana, te hrana bogata transmasnim kiselinama.

Ovo sve možemo pronaći u gaziranim sokovima i energetskom piću, pecivima, belom brašnu, slatkišima, čipsu, mesnim prerađevinama. Takođe preporuka je da se crveno meso smanji na minimum kao i da imamo 1 dan minimalno bez mesa koji ćemo nadoknaditi biljnim proteinima iz mahunarki i orašastih plodova.

 

Kako bi izgledao primer jednog dana prema  svemu navedenom?

 

Doručak: Ovsena kaša sa crvenim voćem i orašastim plodovima

Užina:  kisele jabuke sa cimetom

Ručak: mahunarke kuvane kao varivo + salata

Užina 2: bademi

Večera: Tunjevina i salata

 

Ovo je samo jedan primer kako bi mogli da koristite navedene namirnice. Svakako vrlo je važno prilagoditi ishranu kompletnom zdravstvenom statusu. Iz tog razloga uvek su vam dostupni individualni planovi ishrane.

Ako svaki dan uvedete jednu dobru promenu u svoju ishranu, kroz kratko vreme možete unaprediti svoje zdravlje i sprečiti razna oboljenja današnjice.